49) Eastern Baton Blue Butterfly
Himalaya Mavi Kelebeği / Eastern Baton Blue / Pseudophilotes vicrama (Moore, 1865)
Üst Familya : Papilionoidea
Familya : LYCAENIDAE
Alt Familya : Polyommatinae
Kabile : Polyommatini
Alt Kabile : Nacaduba allied
Cins : Pseudophilotes
Tür (Bilimsel Adı) : vicrama
Sistematikçi / Taksonomist : Moore, 1865
İngilizce Adı : Vicrama Blue | Eastern Baton Blue
Türkçe Adı : Himalaya Mavi Kelebeği
Açıklama: En küçük kelebek türlerimizden biridir. Belirli bölgelerde nispeten ender olarak bulunur. Kanat açıklığı 18-27 mm. olup küçük mavi kelebeklerdendir. Deniz seviyesinden 500 m. yüksekliklere kadar görülebilirler. Yıl içerisinde şubat ayından ikinci yarısından itibaren haziran ayına kadar iki nesil olarak uçarlar.
Kanat zemin rengi erkek ve dişide gri renkte olup kanat üzerinde siyah benekler bulunmaktadır. Arka kanat kenar alt bandındaki turuncu benekleriyle dikkat çekicidir. Erkeğin kanatlarının üst yüzü açık mavi, dişinin ise kirli kahverengidir. Dişinin esas rengi kirli kahverengi olan her iki kanadının orta kısmında, değişen miktarda morumsu mavi pullar görülebilir. Arka kanat alt yüzünde, ön kenardan başlayarak sayarsak kenar alt bandı iki turuncu benekten yoksundur.
Kekikgillerin bol olduğu açık çalılık ve taşlık alanları sever. Bitki örtüsünün cılız ve çorak olduğu yörelerde yaşar. Himalaya Mavi Kelebekleri yumurtalarını “Thymus capitatus”(Thyme- Kekik ) üzerine bırakırlar ve kış aylarını pupa olarak geçirirler. “Phagnalon graecum”, “Phagnalon rupestre” ve “Helichrysum conglobatum” konukçu bitkilerindendir.
Yayılma Alanı – Küresel : Doğu Avrupa, Ön Asya, Batı ve Orta Asya
Yayılma Alanı – Türkiye : Trakya, Marmara, Ege, Batı ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu
Yayılma Alanı – Kıbrıs : Çamlıbel, Gemikonağı, Taşkent, Serdarlı, Akama, Cape Greko, Karpaz ve Limasol
Konukçu Bitkiler : Thymus capitatus, Phagnalon graecum, Phagnalon rupestre, Helichrysum conglobatum ve Lamiaceae familyasına ait bitkiler.
Habitat : Vadi yamaçları , çayırlar ve kekiklerin bol olduğu bölgeler.
Yükselti : 0-500 m
Kanat Açıklığı : 18-27 mm
Uçuş Periyodu : Şubat ayından Haziran ayına kadar uçarlar.