24) Cyprus Grayling Butterfly
Kıbrıs Kızıl Meleği / Cyprus Grayling / Hipparchia cypriensis ( Holik, 1949 )
Üst Familya : Papilionoidea
Familya : NYMPHALIDAE
Alt Familya : Satyrinae
Kabile : Satyrini
Cins : Hipparchia
Tür (Bilimsel Adı) : cypriensis
Sistematikçi/Taksonomist : Holik, 1949
İngilizce Adı : Cyprus Grayling
Türkçe Adı : Kıbrıs Kızılmeleği
Açıklama : Kıbrıs’ın “endemik” türlerinden biridir. Çok yaygın ve iri bir türdür. Kanat açıklığı 50-63 mm. arasında değişmektedir. Hipparchia pellucida cypriensis olarak da bilinen bu tür Türkiye’de yaşayan Anadolu Kızılmeleği’ne çok benzeyen ve ülkemizde bulunan Hipparchia syriaca (Eastern Rock Grayling-Büyük Karamelek) kelebeği ile ayırt edilmesi ilk bakışta zor olan bir kelebeğimizdir. Yıl içerisinde nisan ayından itibaren kasım ayına kadar tek nesil olarak uçarlar. Deniz seviyesinden 1900 m. yüksekliklere kadar görülebilirler.
Kanatüstü zemin rengi kahverengi olup, ön kanat turunculu bir renkte ve üzerinde iki tane ortası beyaz siyah renkte göz bulunmaktadır. Arka kanat üstünde ise küçük bir beneği daha vardır. Arka kanat alt yüzünün zemin rengi kül kahverengidir. Bu zemin üzerinde siyah marginlerle beraber geniş bir beyaz orta bandı yer almaktadır. Dişi birey erkek bireye göre daha koyu renk olmakla beraber kanat üzerindeki gözler daha büyük olur.
İlkbaharda çiftleşen Kıbrıs Kızılmelekleri sonbaharda ilk yağmurlardan sonra yumurtalarını bırakır. Tırtılları Poacea familyasındaki bitkilerle beslenip kış aylarını büyüyerek geçirirler. Cistus creticus (Rockrose – Laden) btkisinden beslendiği sıkça gözlemlenmektedir.
Yayılma Alanı (Küresel) : Yok
Yayılma Alanı (Türkiye) : Yok
Yayılma Alanı ( Kıbrıs ) : Tüm Bölgeler
Konukçu Bitkiler : Cistus creticus (Rockrose) ve Poaceae familyasından tüm bitkiler.
Yükselti : 0-1900 m
Kanat Açıklığı : 50-63mm.
Uçuş Zamanı : Nisan ayından Kasım ayına kadar uçarlar.