21) Queen of Spain Fritillary Butterfly
İspanyol Kraliçesi / Queen of Spain Fritillary / Issoria lathonia (Linnaeus, 1758)
Üst Familya : Papilionoidea
Familya : NYMPHALIDAE
Alt Familya : Heliconiinae
Kabile : Argynnini
Tür (Bilimsel Adı) : lathonia
Sistematikçi/Taksonomist : Linnaeus, 1758
Türkçe Adı : İspanyol Kraliçesi
İngilizce Adı : Queen of Spain Fritillary
Açıklama : Kıbrıs’ın tür listesine son yıllarda eklenen orta büyüklükte ve göç edebilen bir kelebektir. Kanat açıklığı 34-45 mm. arasında değişmektedir. Deniz seviyesinden 1400 ve 1600 m. yüksekliklerde görülebilirler. Yıl içerisinde Nisan ve Mayıs aylarında uçarlar. Yüksek rakımlarda görülmektedirler.
İsponyol Kraliçesi Kelebeği’nin Kıbrıs’ta 3 kaydı bulunmaktadır. İlk kayıt 26 Mayıs 2016 tarihinde Yiannis Makriyianni tarafından Pano Amiantos’ta, ikinci kayıt 24 Nisan 2023 tarihinde Jordy Houkes tarafından Pano Platres’te, üçüncü kayıt ise 02 Mayıs 2024’te Hasan Bağlar ve arkadaşları tarafından Madari’de yapılmıştır. İspanyol Kraliçesi’nin göçmen bir tür olması Kıbrıs’a göç yoluyla gelme ihtimalini yükseltmektedir. Ancak yapılan kayıtların zamanlaması ve birbirine yakın yerlerde olması küçük bir popülasyonun Trodos Dağları’nın yüksek yerlerine yerleşmiş olma ihtimalini de güçlendiriyor. İspanyol Kraliçesi ile ilgili daha fazla gözlem yapılmasının ve veriler elde edilmesinin ardından türün Kıbrıs’taki durumu ile ilgili daha kesin bilgilere ulaşılacaktır.
İspanyol Kraliçesi’nin kanatları koyu turuncu-mor bir zemin rengine (arka plana) sahiptir. Dişilerde düzenli sıralar halinde düzenlenmiş ve yeşilimsi gri ile kaplanmış yuvarlak siyah noktalar vardır. Arka kanatların alt tarafı büyük sedefli noktalarla süslenmiştir ve inci gözbebeklerine sahip postdiskal sıra siyah göz lekeleriyle çaprazlanmıştır. Arka kanat alt yüzeyinde bulunan bu geniş ve büyük sedef işaretler kelebeğin tanınmasını kolaylaştırır. Ön kanatların tepesinde de bazı inci benzeri noktalar görülür. Son derece iç bükey ön kanat kenarı ve açılı arka kanat en belirgin özelliklerindendir.
Dişi ve erkek bireyler aynı görünümdedir. Ancak dişi bireyler erkek bireylere göre daha büyüktürler. Larvaları Violaceae familyasına ait bitkilerde büyüyüp gelişmektedir.
Yayılma Alanı (Küresel) : Tüm Akdeniz kıyısı ülkelerde yaygındır. Avrupa'nın Kuzey bölgeleri de dahil olmak üzere Orta Asya'ya kadar yayılım gösterir.
Yayılma Alanı (Türkiye) : Tüm bölgeler
Yayılma Alanı ( Kıbrıs) : Trodos Dağları ( Madari, Pano Amiantos ve Pano Platres)
Konukçu Bitkiler : Viola spp.(Violaceae - Menekşegiller). Tırtılları Hercai Menekşe türleri ile beslenmektedir.
Habitat : Orman ve yol kenarları, kuru ve nemli çayırlar ile her türlü çiçekli arazilerde rastlanabilir.
Yükselti : 1400-1600 m
Kanat Açıklığı : 34-45 mm
Uçuş Zamanı : Nisan ve Mayıs